Gyógyító gyümölcsök
Ígértem, hogy minden információt, amihez jutok megosztok Veletek. Akkor álljanak az alábbiakban a következők:
(Megjegyzés: A céklalé fogyasztását napi 1,5-2,0 dl jószívvel ajánlom minden daganatos betegnek. Bár "csak" 7 kemót kellett felvennem, de egyetlen egyszer sem jutottam el odáig, hogy vért kelljen adjanak, meggyőződésem, hogy nagyon sokat segített ebben a céklalé!!!! Aki egészséges az is fogyassza daganatmegelőző hatása miatt!)
Fekete bodza: Az allergiás asztma természetes gyógyszere. Magas a vas, C-vitamin és színanyag tartalma. Jelentős B1, B2, B6 vitamin és folsav forrás.
Kékszőlő: A népgyógyászatban vérnyomás és emésztési problémák kezelésénél alkalmazták, rezveratrol nevű színanyaga mellett jelentős kálium és szelén forrás.
Acerola: Az egyik legnagyobb C-vitamin tartalmú gyümölcs. A népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, szíverősítésre használták. Jó hatású vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint és reuma esetén.
Fekete ribizli: Az ókori rómaiak köszvénybogyónak nevezték, segít az influenza elleni védekezésben, a vashiányos vérszegénység kiváló természetes szere, a legjobb természetes vízhajtó.
Fekete szeder: Étvágytalan, vérszegény gyerekeknek ezt ajánlja a népi bölcsesség. Részt vesz az immunrendszer munkájának támogatásában, segíti a fejlődő csontok, fogak erősítését.
Fekete áfonya: kiemelkedő ásványi anyag tartalma van, a keringési rendszerre, a szemre, a látás egészségére kifejtett jótékony hatása a legismertebb.
Gránátalma: A bibliában is emlegetik ezt a modern tudomány által újra felfedezett elsőrendű, magas antioxidáns tartalmú gyümölcsöt, amely egyre nagyobb népszerűséget ér el a szívbetegségek és a rák megelőzésében.
Panax ginseng: Az "élet gyökere" növeli a szellemi és fizikai erőnlétet, csökkenti a fáradtságérzetet. Serkenti az egyes belső elválasztású mirigyek működését, fokozza az egyes nemi hormonok fejlődését.
Meggy: savanyú íze elijeszti a vírusokat. A benne lévő anyagok együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szív karbantartásán. Jótékonyan hat az emésztésre.
Homoktövis: flavonoid vegyületek szerteágazó spektruma jellemzi, melyek jótékony hatással vannak a szívműködésre, valamint gyulladáscsökkentő, öregedést késleltető hatásuk van. Képes ellensúlyozni a sugárzás által előidézett mellékhatásokat.
Cékla: természetes "vérszaporító", pozitívan hat az emésztésre, valamint májtisztító hatású. Vörös festékanyaga gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, immunerősítő és roboráló hatású, a daganat elleni védekezésben jelentős szerepe van.
Ezt pedig most találtam:
A leghatékonyabb rákmegelőző gyümölcsök és fűszerek
https://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/daganatok/20100814-a-leghatekonyabb-rakmegelozo-gyumolcsok-es-fuszerek.html 2010. 08. 14., 8:34
Brokkoli, káposzta és karfiol
A bennük található indol-3-karbinol felveszi a harcot a mellrák ellen, mert átalakítja a daganat növekedéséhez szükséges ösztrogént egy veszélytelen formává. A brokkoliban ezen felül szulforafán is található, ez segíthet megelőzni a vastag- és végbélrákot.
SárgarépaBéta-karotintartalma csökkenti a tüdő-, szájüregi-, garat-, gyomor-, bél-, húgyhólyag-, prosztata- és mellrák kockázatát. A nyers sárgarépában megtalálható falcarinol emellett lassítja a tumorsejtek növekedését. Egyes vizsgálatok viszont azt mutatták ki, hogy a béta-karotin maga is rákkeltő, ehhez a hatáshoz azonban napi 2-3 kilónyi sárgarépát kellene elfogyasztanunk.
KelbimbóOlyan nitrogéntartalmú vegyületeket, úgynevezett indolokat tartalmaz, amelyek meggátolják, hogy a rákmegelőző állapotokból rák alakuljon ki az ösztrogénérzékeny szövetekben. A kelbimbóban ugyancsak megtalálható izotiocianátok pedig gátolják a daganatok növekedését, és a rákot okozó vegyületek célpontjukhoz történő eljutását.
GombaSzámos gombafaj, köztük a távol-keleti konyhában népszerű shiitake erősíti az immunrendszert a bennük található lentinan nevű vegyület révén. Ezen kívül a lektin megtámadja a daganatos sejteket és gátolja azok szaporodását, a tioprolin pedig serkenti az interferontermelést, amely szintén a daganatok ellen hat.

A tengeri algák béta-karotint, fehérjéket, B12-vitamint, rostokat és klorofillt tartalmaznak, amelyek mind segítenek a mellrák legyőzésében. A legtöbb faj káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban és jódban is gazdag.
ÉdesburgonyaSzámos daganatellenes vegyületet tartalmaz, köztük a DNS-védő hatású béta-karotint.
AvokádóAz antioxidáns hatású glutationban gazdag gyümölcs gátolja egyes zsírsavak felszívódását. Gazdagabb káliumban, mint a banán, valamint kiváló béta-karotin forrás is. Az avokádó a májbetegségek kezelésében is hasznos lehet.
ParadicsomLikopintartalma miatt megköti a szabadgyököket. Minél melegebb a nyár, annál több likopin képződik a paradicsomban. A likopinfogyasztás csökkenti a szájüregi-, emlő-, prosztata-, hasnyálmirigy- és vastagbélrák kockázatát, felszívódásához azonban valamilyen olajra van szükség.
Chili paprikaA benne található kapszaicin semlegesíti a rákkeltő hatású nitrózaminok hatását és segít megelőzni a gyomorrákot.
VörösborAz alkoholmentes változatban is jelen vannak az erős antioxidáns hatású polifenolok, valamint a szőlő héjában található resveratrol, mely gátolja a sejtosztódást és segít megelőzni a daganatokat. Ez azonban a nagyivókra nem vonatkozik, az alkohol nagy mennyiségben károsítja a májat és az idegrendszert.
Szójatej és tofuA bennük található fitoösztrogének segítenek megelőzni a mell- és prosztatadaganatokat. Az izoflavonok közül a genistein a leghatékonyabb daganatnövekedés-gátló szer. A szójafogyasztást azonban nem szabad túlzásba vinni, napi 11-14 dekánál több megzavarhatja a hormonrendszer egyensúlyát, és elősegítheti a rák kialakulását.
Zöld- és feketeteaA bennük található polifenolok gátolják a sejtosztódást, különösen a zöld tea hatékony ebből a szempontból. A polifenolok számottevően csökkentik a gyomor-, a tüdő-, a vastagbél-, a végbél-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kockázatát.
A fügében található benzaldehid hatékonyan csökkenti a tumorok méretét. A gyümölcs A- és C-vitamin, továbbá kalcium-, magnézium- és káliumtartalma elnyomja az étvágyat és segít a fogyásban. Laboratóriumi körülmények között a fügelé a baktériumok ellen is hatásos.
Más citrusfélékhez hasonlóan a grapefruit is monoterpéneket tartalmaz, amelyek kisöprik a szervezetből a rákkeltő anyagokat, emellett C-vitaminban, béta-karotinban és folsavban is gazdag.
A piros szőlőben olyan bioflavonoidok találhatók, amelyek megelőzik a rákot. Meg kell még említenünk a resveratrolt is, amely a tumornövekedés enzimjeit gátolják, valamint az ellagic savat is, amely ugyancsak hasonló hatással bír.
A bennük található limonén serkenti a daganatokat elpusztító immunsejtek működését, és lebontja a rákkeltő vegyületeket.
A papaja igen gazdag antioxidáns hatású C-vitaminban, továbbá csökkenti az ételekben található rákkeltő nitrózaminok felszívódását. A folsavtartalma révén pedig mérsékli a méhnyak elváltozásainak, valamint az egyes daganatok kockázatát.
Rengeteg vitamin, ásványi anyag és antioxidáns hatású antocianin található benne, amelyek védenek a rák ellen. Laboratóriumi kísérletek szerint jelentősen csökkenti a nyelőcső- és a vastagbélrák előfordulását.
A diallil-szulfidok serkentik az immunrendszert és lebontják a rákkeltő vegyületeket, továbbá meggátolják azok sejtekbe történő bejutását. Ezentúl lassítják a daganatok növekedését, valamint serkentik a méreganyagok lebontását a májban. Más hagymafélékhez hasonlóan a fokhagyma csökkenti a gyomor- és vastagbélrák esélyét, a fokhagymából készült étrendkiegészítőkről ezt azonban nem sikerült bizonyítani. A vizsgálatok szerint a fokhagyma elpusztítja a gyomorban élő Helicobacter pylori baktériumot, amely gyomorrákot okozhat.
Segíti a méregtelenítő enzimek működését, állatkísérletekben a benne található carnosol gátolta az emlő- és bőrdaganatok növekedését.
A gyömbérfélék családjának tagja: gátolja a ciklooxigenáz-2 (COX-2) enzimet, amelynek magas a szintje gyulladás és daganatok esetén, főleg vékony- és vastagbélráknál.
A lenmagban található lignánok antioxidáns hatásúak, míg az omega-3 zsírsavak védenek a vastagbélrák és a szívbetegség ellen.
Olyan antioxidánsokat tartalmaznak, mint a quercetin és a campferol, amelyek gátolják a tumornövekedést. Egyes diófélék szelénben is gazdagok, ez a prosztatarák ellen hat. Sokan azonban allergiásak a diófélékre, ők szeléntartalmú étrend-kiegészítőket szedhetnek.Medipress